Smishing nedir: Dolandırıcılığın yeni hali
Telefonunuza gelen mesajlar ne kadar güvenli? Mesajı gerçekten de bankanız mı gönderiyor? Dolandırıcılığın yeni adı ile tanışın: Smishing
Senaryo her zaman aynı. Sizi arayan ya baş komiser ya da bir savcı. Özel bir operasyon yürütülüyor ve sizin kimlik bilgileriniz kullanılıyor. Tehlikedesiniz!
29.08.2019 tarihinde yayınlandı
Senaryo her zaman aynı. Sizi arayan ya baş komiser ya da bir savcı. Özel bir operasyon yürütülüyor ve sizin kimlik bilgileriniz kullanılıyor.
Ülkemizde en çok karşılaşılan dolandırıcılık senaryolarından biri telefon üzerinden devlet kurum ve yetkililerinin adlarının kullanılması ile gerçekleşen dolandırıcılıktır.
Bu yöntemde dolandırıcı telefonla görüştüğü kurbana kendini polis, asker veya savcı olarak kendini tanıtır.
Örnek bir telefon dolandırıcılığı girişimi şu şekilde gelişir:
• Kurban: Alo
• Dolandırıcı: İyi günler ben İstanbul Emniyet Müdürlüğünden komiser XX XX
• Kurban: İyi günler komiser bey buyurun?
• Dolandırıcı: Dün yapılan bir operasyonda kimlik bilgileriniz yakalanan bir şahıs (terörist, hırsız, fetöcü) üzerinden çıktı. Sizin kimlik bilgileriniz kullanılarak işlemler yapılmış.
Bu girişten sonra kurban olabildiğince telefonda tutulur ve konuşturulur. Kurban üzerinde baskı ve gerilim oluşturulur, sağlıklı düşünmesini engellemek için dolandırıcı sürekli bir şeyler anlatır ve bilgiler almaya çalışır.
Örneğin:
Banka işlemlerini telefondan mı yapıyorsunuz?
Hesaplarınızda kaç TL bulunuyor?
Bu tür bilgileri laf arasında alan dolandırıcı, operasyonun genişleyerek devam ettiğini şuanda da operasyon sürecinde olduklarını dillendirir.
Kurbandan telefonu asla kapatmaması, başkasına durumdan bahsetmemesi, telefonu sürekli açık tutması ve operasyonda kendilerine yardımcı olması istenir.
Arka planda sürekli telsiz sesleri ve konuşmalar vardır. Bir polis merkezi havası verilir.
En sonunda kurbanın bankaya gitmesi, hesabından parayı tamamen çekmesi ve istenilen yere getirilmesi istenir.
Bu telefon konuşmalarında dolandırıcı, kurban üzerinde baskı oluşturmak, kurbanı düşünemez, doğru karar veremez durumda bırakmak, başkaları ile iletişime geçmesini engellemek amacı ile sürekli konuşur ve kurbanın tehlikede olduğunu vurgular.
Bu tür dolandırıcılık girişimlerinden uzak kalmak mümkün değil. Ama basit yöntemler ile kendinizi koruyabilirsiniz.
Unutmamanız gerekenler
• Polis, Asker, Savcı sizden para istemez.
• Polis, Asker, Savcı yasal işlemleri telefon üzerinden çözmez.
• Telefon üzerinden kendini polis, asker, savcı diye tanıtan kişilere asla inanmamalısınız. Eğer bir işlem gerekiyorsa bu işlemi Polis merkezine veya ilgili kuruma giderek yerinde gerçekleştirmelisiniz.
• Böyle bir arama geldiğinde soğuk kanlılığınızı muhafaza edin.
• Gelen aramadan şüpheleniyorsanız telefonu doğrudan kapatın veya daha sonra aramalarını isteyin. Bu esnada sizi arayan telefon numarası hakkında araştırma yapın. Arayankim.net yorumlarına bakın.
• Polis merkezine giderek şikâyette bulunun.
• Hiçbir şey yapamazsanız telefonu doğrudan kapatın
Unutmayın gelen aramaların açmadan ne olduğunu bilemezsiniz ama açtığınızda da telefonu kapatmak sizin elinizde.