Türkiye’de en fazla karşılaşılan 5 telefon dolandırıcılığı yöntemi

İşte Türkiye'de en çok karşılaşılan telefon dolandırıcılığı yöntemleri ve bu yöntemlerin nasıl çalıştığı

10.09.2019 tarihinde yayınlandı


Telefon üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemleri günden güne artıyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada telefon üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimlerinde bir artış söz konusu. Fakat biz ülke olarak bazı kavramlara daha yabancı olduğumuz için bu tür saldırılar daha başarılı oluyor ve pek çok kişi bu durumdan mağdur kalıyor.


1. Devlet kurumlarının adları kullanılarak yapılan telefon dolandırıcılığı

2. Banka adları kullanılarak yapılan telefon dolandırıcılığı

3. Bedava telefon, ürün kazandınız şeklinde yapılan telefon dolandırıcılığı

4. Duygusal bağ kurarak yapılan telefon dolandırıcılığı

5. Çaldır kapat yöntemi ile yapılan telefon dolandırıcılığı


Devlet kurumlarının adları kullanılarak yapılan telefon dolandırıcılığı

Neredeyse her gün Tv kanallarında, gazetelerde buna dair haberler okuyoruz ama maalesef bu yöntem ile yapılan dolandırıcılık hala ülkemizde çok yaygın. Genel olarak bu dolandırıcılık yöntemi şu şekilde işliyor:

Telefon üzerinden dolandırıcılık yapan şebeke kurbanlarını Polis, asker, savcı gibi kimlikleri kullanarak arar, kurbandan bankadaki parasının çekmesi ve kendilerine ulaştırılması istenir. Bu yöntemde aranan kişi telefonda uzunca tutulur, korkutulur ve düşünüp sorgulayamaz hale getirilir. 


Banka adları kullanılarak yapılan  telefon dolandırıcılığı

Banka adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık girişimleri oldukça yaygındır. Akbank, Garanti, Yapı Kredi Bankası, FinansBank, Ziraat Bankası gibi bankaların adları bu dolandırıcılık yönteminde çok sık kullanılır. Bu dolandırıcılık yönteminde amaç kurbanın internet şubesi şifresini ya da kredi kartı bilgilerini elde etmektir. En çok yapılan dolandırıcılık girişimlerinden biri olan banka adı kullanarak yapılan dolandırıcılık şu şekilde çalışır:

Dolandırıcı bankanın adını kullanarak kurbanı arar. “Garanti bankasından arıyoruz, hesabınızda olağan dışı bazı işlemler söz konusu güvenliğini için bazı işlemler yapacağız” gibi cümleler ile kullanıcı gerçekten banka tarafından arandığına ikna edilmeye çalışılır. Hatta arayan kişi kurbana adı, soyadı, TC kimlik numarası gibi bilgileri söyleyebilir. Bunlar yine illegal yöntemler ile ele geçirilmiş bilgilerdir. Hatta size bankadaki para miktarınız bile söylenebilir. Arayan kişilerin bu bilgileri biliyor olması onun banka çalışanı olduğunu göstermez. Bunu asla unutmayın.

Genelde bu dolandırıcılık yönteminde kurbandan internet şubesi giriş şifresi istenir ve bu şifre ile hesapta bulunan para başka bir hesaba transfer edilir.


Bedava telefon, ürün kazandınız şeklinde yapılan  telefon dolandırıcılığı

Bedava ürün, özellikle cep telefonu kazandınız dolandırıcılığı genelde sms yani kısa mesaj ile yapılır. Kurbana bedava ürün kazandınız “Yaptığınız alışverişten iPhone 7 s kazandınız” gibi bir mesaj atılır. Karşılığında bir numaranın aranması istenir.  Arama yapıldığında telefonun değerinin 4000 TL olduğu (3900 TL) bunu ücretsiz alacağı ama öncesinde 180 TL olan vergisini ödemesi gerektiği söylenir. Elbette kazanılan bir ürün yoktur. Bu mesaj binlerce kişiye yollanır ve bu kişilerin aranması beklenir.  Kimse kimseye bedava bir şey vermez. Bunu aklınızdan çıkartmayın.


Duygusal bağ kurarak yapılan  telefon dolandırıcılığı

Bu yöntemde çok kullanılan dolandırıcılık yöntemlerinden biridir.  Kurban özellikle yabancı Yurt dışı hatlardan aranır ya da kurbana sms atılır. Genelde aramayı yapan bir kadındır. Çaldır kapat yani çağrı bırakarak yapılan yöntemde kurban numarayı geri arar. Arayan genelde erkek olur ve karşıdaki kadın duygusal bir bağ kurmak için arayan kişi ile sohbete başlar. Bu sohbet günlerce belki aylarca devam eder. Sohbette dolandırıcı kadın genelde Türkiye’ye gelmek isteyen yaşadığı ülkede sorunları olan güzel bir kadındır. Fotoğraflar yollanır ve kurban kadına iyice bağlanır. Tabi kadının Türkiye’ye gelmesi pek de kolay değildir. Sürekli paraya ihtiyacı vardır. Başta küçük miktarlar talep edilir ve her seferinde geri ödememek kaydıyla “borç” olarak alınır. Miktar git gide arttırılır. Kadının Türkiye’ye gelmesi bir türlü mümkün olmaz. Hep bir sorun çıkar. Ta ki kurban durumu “çakana” kadar. Kurbanımız en son dolandırıldığını anladığında artık iş işten geçmiştir.


Çaldır kapat yöntemi ile yapılan  telefon dolandırıcılığı

Bu klasik yöntemde kurban özel servis numaralarından aranır. Bu numaralar eksi 900’lü hatlar gibi işler. Yani siz aradığınızda normal tarifenizin 4-5 katı ücretlendirme söz konusudur. Telefonla arama yaptığınızda karşı taraf telefonu açar. Yine bu yöntemde de dolandırıcı tarafında bir kadın söz konusudur ve arayan kurban da gelende bir erkektir. Sohbet uzadıkça uzar. Kurban yediği kazığı fatura eline ulaştığında fark eder.


İlginizi çekecek diğer yazılar: